A Cool Login System With PHP MySQL & jQuery | Tutorialzine demo

Dobrodošli na sajt UNKS

Ovaj deo prezentacije namenjen je članovima udruženja

Member Login

srb | eng
22 /06/2017

Šest nedelja za redom cene goriva u Srbiji imaju trend pada

Ovonedeljna Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da je litar benzina i TNG-a u odnosu na cene od pre sedam dana jeftiniji za 60 para, a dizela za 70 para.

Cene goriva se smanjuju presudno kao posledica pada berzanskih kotacija benzina i dizela, odnosno sirove nafte. Juče je nafta tipa BRENT koštala 44,78 dolara po barelu, što je najniža cena u 2017. godini i na nivou je cena po kojima se trgovalo u toku novembra prošle godine. Prosečna cena BRENT-a od početka godine je 53,09 dolara po barelu, što je za oko 18% više od prošlogodišnjeg proseka. Za sada još nema korekcije procene prosečne cene nafte za 2017. odnosno predviđa se da će na nivou cele godine prosečna cena BRENT-a biti oko 60 dolara po barelu.

 

Manje ili više iste promene cena goriva se dešavaju i u zemljama u okruženju, tako da su i dalje cene benzina u Srbiji na nivou regionalnog proseka, dok su cene dizela i TNG-a u samom vrhu, u prvom redu zbog izuzetno velikih državnih opterećenja.

U Prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina  od 143 dinara i 98 para,     79,94 dinara ili 55,5% su akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi i PDV.

U Prosečnoj maloprodajnoj ceni dizela     od 148 dinara i 70 para,     82,24 dinara ili 55,3% su akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi i PDV.

U Prosečnoj maloprodajnoj ceni TNG-a    od 75 dinara i 96 para,      37,01 dinara ili 48,7% su akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi i PDV.

Pored toga proizvođači i uvoznici derivata nafte su dužni da pre stavljanja na tržište, za svaki litar goriva plate i naknadu za markiranje goriva, a za benzin i dizel i naknadu za monitoring kvaliteta goriva